Kategorier
Familjebloggen

Gravstenar i Stockholm – så hittar du rätt

I samband med att en närstående avlider så drabbas man av sorg. Plötsligt finns inte en människa man älskat längre och kvar är bara minnen. För att dessa minnen ska hållas starka in i framtiden så behöver man ofta en plats att gå till och någonting mer fysiskt att ta på. Kyrkogården och gravstenar fyller en stor funktion i detta. Det senare – gravstenar i Stockholm – ska vi titta närmare på här. För, hur ska man egentligen tänka när det är dags att välja en sådan? 

En gravsten fyller en viktig funktion för närstående. Att kunna besöka en speciell plats för att minnas en avliden är viktigt. Vid en gravsten så kan man ställa blommor, man kan tänka ljus och man kan sätta sig ned och berätta om vad som händer i det egna livet och hur mycket man saknar den avlidne personen. Det är en del i sorgearbetet och gravstenar fyller en väldigt stor funktion i hur vi minns. 

Genom att ta exempelvis barnen med till en kyrkogård och visa alla gravstenar där släkten ligger så kan man på ett naturligt sätt dels berätta om döden och dels också skapa en relation mellan barnen och den avlidne. Man kan berätta om personen – exempelvis Morfar – och därigenom också föra ett arv vidare. Gravstenar är viktiga minnesmärken för alla familjemedlemmar, stora som små. 

Många val att göra gällande gravstenar 

Att välja gravsten är något som bör baseras på flera olika faktorer. Gravstenar i Stockholm kan anpassas efter egna önskemål och det är något man som närstående ska försöka dra nytta av. Hur vill du minnas den avlidne och finns det någonting i dennes personlighet som ska få lysa igenom på gravstenen? 

Att exempelvis låta en strof från en dikt skrivas på gravstenen är populärt. Likaså att gravera in ett idrottslag eller att låta gravera in exempelvis en fågel, en båt eller någonting annat som personen i fråga hade som intresse. Det finns, kort sagt, nästan oändliga val att göra gällande detta. Utöver det så kan man även välja bland hur många olika typsnitt som helst, man kan välja storlek på gravstenen och likaså också formen på densamma. 

 Material är givetvis också en fråga som kommer att ställas. Vilken typ av sten ska användas? Många gravstenar i Stockholm är huggna av granit, gnejs eller marmor – samtliga har många, olika fördelar och samtliga kan exempelvis poleras för en finare finish.

Skötsel av gravstenar i Stockholm 

Gravstenar kräver en del skötsel och det kan vara värt att tänka på som anhörig. Väljer ni en mer grovhuggen sten så kommer underhållskraven att öka. Det är ni som ansvarar för att sköta om- och tvätta stenen med jämna mellanrum. Ett tips är att göra det enligt regelbundna intervaller och gärna årligen. Gravstenar kan rengöras med vanligt, ljummet vatten och lite såpa där ni använder en mjukare borste. Håller ni inom mer frekventa intervaller så blir det enklare och ni får en gravsten som håller sig snygg längre – och som bara blir vackrare för varje år som går.