Kategorier
Familjebloggen

Familjefotografering är tidlöst

Att det blivit allt enklare att dokumentera oss själva och vår samtid i form av fotografier som vi tar med hjälp av våra mobiler har både för- och nackdelar. Till fördelarna kan vi nämna det uppenbara; att man snabbt och utan några problem kan plocka upp mobilen ur fickan och knäppa en bild på en intressant situation eller en bekant.

Nackdelen är dock att denna bild sällan blir fysisk; det vill säga – du kan inte ta fram och hålla i bilden i fråga och det är ytterst sällan som dessa mobilbilder sparas på något annat sätt än på olika sociala medier. Man knäpper sin bild, lägger upp den på Facebook och därefter raderar man denna då minnet då telefonen är fullt.

Att jämföra då med hur det var förr då man knäppte en bild med sin analoga kamera, skickade rullen till en fotobutik, fick denna framkallad och därefter levererad hem i en fysisk form.

För- och nackdelar som sagt och om man ser till det sistnämnda så blev varje fotografi mer värdefullt då och hamnade inte alltför sällan i ett fotoalbum som man kunde samla vänner, släkt och bekanta kring vid speciella tillfällen – något som i dagsläget inte sker på samma sätt.

Det är trots allt inte vanligt att man samlar sin släkt framför sin dator och går igenom bilderna på Facebook, eller hur?

Familjefotografering som ett fysisk minne

En sak som – oavsett för- och nackdelar med digitala- kontra analoga fotografier – man som familj bör överväga att genomföra är att besöka en fotograf för en familjefotografering. En sådan – gärna årligen – är ett ytterst roligt sätt att bevara minnet av sin familj i framtiden samt även – från år till år – kunna följa utvecklingen hos varje medlem. Anledningen till att man bör besöka en professionell fotograf snarare än att genomföra en familjefotografering med hjälp av exempelvis mobilkameror är att resultatet alltid blir bättre.

Om man tänker sig att man vid en familjefotografering vill ha med samtliga medlemmar och att man vill att just denna bild ska vara en sådan som säger något om sin familj och en bild som man vill ta med sig i framtiden – ja, då betalar man också en fotograf för bästa resultat. Visst; denna kostnad kanske inte är något som man behöver lägga årligen – men åtminstone en gång bör man verkligen besöka en fotograf för en familjefotografering.

Inte minst här med tanke på att vi alla har en begränsad livstid och att man aldrig vet hur framtiden ser ut. I sådana lägen – som en slags minnessymbol – så är alltid en fysisk bild att föredra framför det digitala alternativet.

Således är detta verkligen ett råd som fler familjer borde följa – se till att samla ihop er i studion hos en fotograf och låt denne genomföra en familjefotografering som ni alla kommer att ha nytta av i framtiden.