Kategorier
Hälsa

ADHD Utredning – vanliga frågor 

Här nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna om en adhd-utredning och om adhd. Målet är att du som läsare ska få mer information, kunskap samt tips och råd. Misstänker du att du själv i vuxen ålder har en odiagnostiserad adhd – eller tror du att ditt barn kan ha denna neuropsykiatriska funktionsnedsättning? 

Oavsett vilket så är det viktigt att du går till botten med det. Kontakta din vårdcentral och få en remiss för en adhd-utredning. Det innebär att du dels kan få en förståelse för din egen person, varför du agerat som du gjort och varför du är lite annorlunda mot de andra – och dels kan du också få mer stöd genom resten av livet. En adhd-utredning blir, för många, exakt den start man behöver. 

Man inser att det handlar om en funktionsnedsättning som kräver extra stöd och exempelvis medicinering – och att det inte är något fel på en själv. Tyvärr kan obehandlad adhd leda till isolering och ett liv fyllt av problem och utanförskap. Här nedan kommer svaren på de vanliga frågor vi utlovat: 

Hur vet jag att mitt barn har adhd? 

Det kan du inte veta – och därför blir en adhd-utredning viktig. Däremot kan du snappa upp symptom som kan visa på att ditt barn kan lida av adhd. Har ditt barn svårt att koncentrera sig, är överaktivt och har problem med att styra och hantera sina impulser så är detta ofta tecken på adhd. Samma sak om det finns exempelvis problematik med att passa tider och följa instruktioner. Då är en adhd-utredning viktig att genomföra. 

Hur lång tid tar en adhd-utredning?

Allt från några veckor till flera månader. Det handlar ofta om ett team som arbetar med utredning. Läkare och exempelvis psykologer utför tester och gör kontroller. I vissa fall är skolan också inblandad och ger sin bild. Det är en komplex process som kan ta lång tid innan svaren är analyserade.